Scope (2012-)

 

Scope teoskokonaisuus koostuu videoesseestä sekä seinälle ripustettavista valokuvapohjaisista teoksista.

 

Videoessee Scope (2020) koostuu ohjelmoiduista valokuvista, teksteistä ja musiikista. Se käsittelee dissosiatiivista kokemusta ja ihmismielen sekä minuuden häilymistä. Teoksen alkupuolella ”minä” ja ”sinä” yhdistyvät, jonka jälkeen ihmismieli harhailee, ajautuu ja assosioi itsensäkin yllättäen. Päähenkilö lentelee impulsiivisesti eri maihin, suorittaa erilaisia toimia ja ajatuksia sekä vastaanottaa ja lähettää erilaisia viestejä. Jokainen kuvavaihdos videossa on määritelty erikseen digitaalisen käsityön ja koodauksen keinoin, ja niissä tapahtuu erilaisia vinksahduksia, haihtumisia ja yhteensulautumia – kunnes valokuva hakee kameran asettaman muotonsa – hetkeksi.

 

Seinille ripustettavat valokuvapohjaiset teokset ovat valokuvia, joita on usein vääristetty tekoälyn avulla. Valokuvista on tietokoneella valittu joitakin kohtia, jonka jälkeen käytetty työkalu on täyttänyt nuo valitut alueet uusilla pikseliyhdistelmillä imitoiden, tai yrittäen imitoida valokuvien ”todellisuutta”. Lopputulokset ovat usein surrealistisia ja vääristyneitä.

 

Videoessee ja seinille ripustettavat valokuvapohjaiset teokset tuovat molemmat esille kysymyksiä autenttisuudesta. Ne mietiskelevät ihmismielen luonnetta sekä ihmistä ympäröivää todellisuutta tavalla, jossa teosten muoto tukee käsiteltävää aihetta.

 

Teoskokonaisuuden tekemistä ja esittelyä ovat tähän mennessä tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus, Frame Contemporary Art Finland ja Suomen Kulttuurirahasto.

 

 

Leave a Reply

Home

Etusivu